In mare voga in anii ‘70, fusta scurta inchisa cu nasturi revine puternic in lumina reflectoarelor datorita caracterului ciclic al tendintelor. In 1960 Mary Quant revolutionase lumea modei cu neconventionala lungime, numindu-si modelul-emblema minijupa, dupa masina ei preferata – Mini Cooper. Nu era doar o expresie a optimismului si exuberantei acelor ani. Simboliza consolidarea pozitiei femeii in societate, nou acceptata ei senzualitate, independenta si libertate de exprimare. 

Diane von Furstenberg ridica mica bucata de tesatura la un alt nivel, aducand in atentie celebra croiala parte peste parte. Poate ca intentia primara a fost simplificarea procesului de imbracare, insa creatoarea atinge un nesperat succes estetic. Se va identifica definitiv cu avangardistul design, acesta devenind sinonim cu brandul.  Suprapunerea avantajeaza silueta si o investeste cu sex-appeal, nasturii si fermoarele fiind intotdeauna un detaliu incitant.

Talia inalta, clasicul fara vasta

Fusta de toamna cu nasturi si centura
Fusta de toamna cu nasturi si centura

Fusta petrecuta din stofa este o investitie ce nu tine de capriciile trecatoare ale modei. In esenta, designul este un clasic fara varsta, reinventat constant pentru variatie. Modelul in speta este accesorizat cu nasturi metalici cu monograma si are talia accentuata de atasarea unei centuri cu detalii aurii. Astfel, imaginea este una sofisticata si de efect. Consistenta tesaturii potenteaza prestanta produsului finit, ajutand la stilizarea perfecta a formei. Alegand un model din stofa neagra, vei avea un nucleu in jurul caruia sa contruiesti nemarginit. Zilele calde specifice inceputului toamnei nu cer stratificari complicate.

Talia inalta ramane un must-have. Dincolo de vibe-ul retro pe care il acorda, amintind de schitele initiale, este vorba despre usurinta cu care modeleaza o silueta mai supla si mai inalta. Modelele low waist au avut o aparitie efemera, sustinuta doar de fascinatia pentru nou. In schimb, adoratia pentru proportiile conturului de clepsidra a motivat nenumarate colectii, de la New Look-ul lui Dior pana in prezent. O tesatura fluida va arata mereu bine cu o betelie simpla sau in lipsa ei, insa stofele cer structura. Centura permite ajustarea pana la suprapunerea perfecta pe dimensiune si amplifica ideea de suplete. In plus, este un artificiu estetic deosebit pentru a duce produsul de la simplu la elaborat.

Fusta cu nasturi, intre estetic si functional

Fusta casual la doua randuri de nasturi
Fusta casual la doua randuri de nasturi

Nu este croita doar pentru a se potrivi siluetei, ci si programului incarcat al femeii moderne. O piesa ideala trebuie sa combine aspectul placut cu caracterul practic – in acest caz, modul de inchidere faciliteaza imbracarea sa in cateva secunde. O poti purta cu un tricou alb, lejer, particularizat de broderia expresiva inspirata din arta. Ambele parti au consistenta si farmec, fara a rivaliza. Adauga o pereche de botine cu toc fin si o palarie si bucura-te de o plimbare, contempland arhitectura cu parfum de epoca. Mai tarziu vei putea contura aparitii complexe, jucandu-te cu suprapunerile: maleta fina, dresuri, cizme cu toc geometric si un mantou bine lucrat.

Acest contrast intre tinuta si fundal subliniaza evolutia spiritului feminin, de la corsaje frivole la haine manifest. Comunicare nonverbala a reverberat puternic prin aparitia minijupei. Pe de-o parte, prin forta ei neasteptata, identificandu-se cu “zgomot” social. Tendintele incep pe strada, pornind adesea de la o stare de spirit. A fost modul in care femeile din lumea intreaga au trimis mesajul emanciparii. Tinerele doreau sa se imbrace diferit de femeile mai in varsta, care la acea vreme dominau scena modei cu deux-pieces-urile lor foarte scumpe. Hainele create de Mary Quant le ofereau, asadar, o doza chic de rebeliune.

Nasturii monograma revin in atentie

Fusta scurta neagra cu nasturi monograma
Fusta scurta neagra cu nasturi monograma

Nasturii cu monograma reusesc intotdeauna sa recreeze o haina, conferindu-i importanta. Au eleganta si stil de sine statatoare. Cei mai vechi nasturi au fost descoperiti in Pakistan, regiunea Mojenjo-daro, si dateaza de cca 5000 ani. Mai tarziu sunt localizati in Imperiul Roman, peplumurile lor fiind prinse cu mici butoni din metal sau lemn. La inceput au avut un rol pur decorativ, nefiind inca adaptati pentru a oferi hainelor confort si utilitate. De aceea, romanii ii inlocuiesc cu fibula, agrafa metalica decorativa prinsa de regula la umarul drept – fibula poate fi considerata originea acului de siguranta.

Reapar in Evul Mediu, cand hainele aristrocratilor, mai ales rochiile doamnelor, necesitau ajustare pentru a se potrivi fidel liniilor corpului. Corsajele complicate erau inchise cu zeci de nasturi, iar mansetele camasilor din tesaturi fine aveau butoni fantezie din cele mai neasteptate materiale. Vazuti drept simbol al prosperitatii, odata cu Revolutia Industriala din Franta, care sterge linia dintre clase, devin accesibili tuturor. In secolul XX sunt produsi masiv, fiindca plasticul – mult mai ieftin – ia locul metalului. Monograma ramane, insa, o emblema a elegantei si bunului-gust.

Pin It