Timpul petrecut cu tine nu este niciodata pierdut. Iti place, poate, sa-ti savurezi cafeaua bogata cu un strop de coniac si acorduri de fado pasional si sublim. Sau sa privesti lumina care se strecoara dimineata printre draperiile grele, imaginandu-ti ca-ti tresare pe umeri intr-o vacanta torida, nu departe. E momentul sa te bucuri de fiecare vers care vibreaza in incapere, de fiecare pagina de carte. Ai timp sa iti cunosti valentele si sa te ocupi de ceea ce te compune si te defineste. Rebranding-ul emotional poate incepe cu lucrurile simple.

Ce ai spune sa-ti organizezi in sfarsit garderoba, asa cum de mult visai? Un dulap ravasit nu va face decat sa iti dea batai de cap de cate ori ai nevoie de o tinuta. Urmand cativa pasi simpli, iti poti imbunatati stilul vestimentar si poti economisi zecile de minute pierdute in fata oglinzii. Profita de zilele petrecute acasa pentru a rearanja totul cat mai eficient si placut privirii. Invata de la Marie Kondo si celebra ei tehnica Konmari: pastreaza doar lucrurile care te fac fericita!

Sifonierul pus la punct nu inseamna doar armonie vizuala, ci si acces facil si rapid la fiecare piesa. Desigur, trebuie sa tinem cont de cateva aspecte importante: dimensiunea si compartimentarea mobilierului disponibil, stilul abordat mai des, caracteristicile fiecarui produs – spre exemplu, gentile si incaltarile vor trebui asezate cu grija intr-un spatiu aerisit des si adecvat, astfel incat sa nu le deterioram forma si suprafata.

Smart fashion: sfaturi practice pentru o tinuta gata in 5 minute

Sifonier bine compartimentat
Sifonier bine compartimentat

Inainte de a decide cum vei aseza hainele si accesoriile preferate, acorda-ti timpul necesar pentru a inventaria ceea ce detii. Cu siguranta vei gasi multe produse uitate, pe care nu le mai porti si nu le mai doresti in garderoba. De cate ori ai imbracat acea fusta lunga reiata in ultimii ani? Le poti darui sau poti face schimb cu prietenele, inlocuind ceva nefolositor cu lucruri “noi”, de care sa te bucuri cu adevarat. Aseaza-le cu grija in cutii si asteapta momentul prielnic pentru interactiune.

dressing
dressing

Atunci cand nu putem conta pe un dressing incapator, un prim pas pentru depozitarea functionala este sa eficientizam mobilierul existent. Gasim o multime de trucuri pentru a compartimenta un dulap clasic, cele mai multe dintre acestea putand fi aplicate cu investitie minima si cu un efort fizic neglijabil. Polite suplimentare cu organizatoare incluse sau adaugate, cutii, cosuri, bare, toate ne ajuta sa distribuim optim hainele si accesoriile colectionate de-a lungul anilor.

Sifonier cu bara dubla
Sifonier cu bara dubla

Un corp inalt va oferi cel mai bun material pentru reorganizare. Acestea au de obicei o singura bara pentru umerase, in partea de sus, pierzandu-se un spatiu important. Adaugand inca una la jumatatea lui, dublezi numarul de articole expuse. Desigur, modificandu-l in acest fel va fi dedicat exclusiv hainelor scurte – camasi, bluze, tricouri, sacouri, pantaloni scurti, rochii si fuste mini si midi. Este ideala aceasta asezare pentru ca fiecare lucru va fi perfect vizibil. Daca plasam camasile printre rochii lungi, de exemplu, vor trece adesea neobservate.

Mini-colectie capsula
Mini-colectie capsula

Oricat de tentata ai fi sa le aranjezi cromatic, va deveni obositor sa le asezi inapoi mereu in acelasi loc. Este suficient sa le dispui incat sa arate placut si sa fie usor de abordat. Cum privirea se va duce intotdeauna intai spre zona mediana, acela este locul potrivit pentru articolele favorite, cele la care apelezi cel mai des. Nu incarca acea parte cu ceea ce este clar destinat altui sezon, ca in cazul unui pulover sau palton. Poti incerca chiar sa construiesti cateva tinute, asezate ca atare pe un singur umeras, sau sa creezi o mini-colectie capsula – pune alaturi de o fusta toate topurile si jachetele potrivite ei ca textura si culoare. 

Compartimentare eficienta
Compartimentare eficienta

Evita sa pliezi si altceva in afara puloverelor. Desi hainele impaturite pe polite ocupa mai putin spatiu, ia in calcul faptul ca vor necesita calcat de fiecare data. In schimb, pe umerase sunt intotdeauna gata de purtat. Cutele nu au fost niciodata la moda. Un aspect ingrijit nu este dat doar de calitatea si asortarea pieselor, ci si de modul cum se aseaza. Pentru a preveni sifonarea, asigura-te si ca un corp de mobilier nu este incarcat exagerat. Numarul corect este cel care iti permite sa vizualizezi fiecare articol insiruit.

Polite glisante cu accesorii
Polite glisante cu accesorii

Improvizeaza compartimente pentru accesorii. Ele fac deliciul unei tinute, scotand-o din anonimat si povestind despre personalitatea purtatoarei. Intr-o organizare ideala, sunt asezate in compartimente glisante dedicate. Poti inlocui cu succes lipsa acestui artificiu printr-un organizator vertical sau o cutie de bijuterii etajata. Esarfele pot fi expuse pe un suport multiplu, ocupand astfel putin spatiu si avand la indemana intreaga colectie pentru a face cea mai inspirata alegere.

Organizarea gentilor cu separatoare
Organizarea gentilor cu separatoare

Posetele care nu au saculet de praf vor trebui ingrijite constant. Impiedica deformarea lor umplandu-le cu hartie si lasand intre ele o distanta suficienta pentru a nu apasa sau zgaria pielea. Evita contactul fermoarelor cu poseta urmatoare si nu pune niciodata suprafetele pretentioase langa cele cu textura. Un plic din lac sau satin poate fi zgariat de o geanta cu paiete ori tinte. Atunci cand nu ai posibilitatea rasfirarii, confectioneaza artizanal separatoare din carton. Doar protejandu-le te vei bucura de ele mai mult timp.

Cutii de pantofi cu poze
Cutii de pantofi cu poze

Incaltamintea pastrata in cutie va fi scoasa din cand in cand pentru ventilare si tratare cu produse de ingrijire. Scrieti cu markerul pe fiecare cutie continutul sau lipiti o poza pentru a identifica usor perechea cautata. Incercati sa depozitati cizmele cu rulouri din carton care sa le mentina forma tubulara. Improvizand astfel, perechea preferata va arata ca noua si in sezoanele urmatoare. Daca cutiile nu au deja perforatii, poti realiza acest lucru foarte usor cu varful foarfecelor. Este important sa respire cat mai bine, mai ales cele la care apelezi mai rar.

Organizator palarii
Organizator palarii

Palariile si sepcile au si ele nevoie de o atentie speciala. Improvizeaza carlige si agata-le separat, nu le stivui fiindca isi vor pierde forma. Nu uita sa le stergi de praf din cand in cand. Mai ales cele confectionate din fetru tind sa se incarce daca stau prea mult nefolosite. Rezista tentatiei de a le colectiona doar pentru complexitatea vizuala a garderobei. Pastreaza numai ceea ce porti si investeste in calitate, aceasta fiind indeosebi vizibila la accesorii.

Sa faci curat in dulap este la fel de amuzant ca rasfoitul unui album cu fotografii vechi, din adolescenta. Daca dupa orele de program obositor priveai aceasta activitate ca pe un efort, in aceste momente ar putea fi chiar palpitanta. Dincolo de utilitatea gestului, vei zambi cu siguranta descoperind piese ratacite  sau desuete. Cine ar fi crezut ca femeia in costum sobru a purtat candva acea bucatica de material roz, cu paiete si funde?

Pin It