Conceptul de garderoba capsula te ajuta sa-ti “aerisesti” si eficientizezi colectia, selectand si aranjand fiecare articol in functie de cat de mult iti place si cat de multe outfituri poti construi cu el. Vei avea intotdeauna un dressing bine pus la punct, cu o structura care iti permite sa identifici si combini usor piesele. Nu vei mai investi in lucruri care ajung invariabil in cutii, pentru a fi donate sau purtate candva – desigur, acel moment nu va veni niciodata, vei uita de ele in numai cateva zile.

Less is more
Less is more

Timpul si energia pierdute pentru a gasi combinatia perfecta vor putea fi dedicate altor activitati care sa-ti bucure simturile si sa ajute la dezvoltarea personala. In plus, gandindu-ti atent alegerile, vei avea doar tinute care iti cresc stima de sine. Aceleasi haine nu vor avea niciodata un efect remarcabil daca nu sunt purtate cu naturalete si asumare, in stilul propriu fiecarei persoane. Imitatia nu este o optiune, imbraca ce te reprezinta.

Renunta sa mai achizitionezi ceva doar pentru ca este la moda daca nu iti complimenteaza anatomia si nu iti face placere sa il/o porti de fiecare data. ADN-ul stilistic nu sta in suma pe care o ai la dispozitie, ci in creativitatea liber exprimata. Abilitatea de a jongla cu cateva produse, reusind sa le transformi de fiecare data in altceva, eleveaza un look mai mult decat ar face-o o eticheta celebra. Urmand cativa pasi simpli, vei arata ultra sic in doar 10 minute!

Identifica-ti stilul

Primul pas - stilul personal
Primul pas – stilul personal

Este pasul cheie pentru a-ti compune o selectie care sa functioneze cu adevarat. Scoate toate hainele si accesoriile si incepe un proces serios de triere, fara sentimentalisme. Gandeste-te cat de mult te reprezinta si cat de des le porti. Imparte-le in categorii – preferate si ocazionale, pozitionand in zone usor remarcabile ale dulapului acele articole care se regasesc constant in componenta tinutelor tale.

Tine cont de cele 3 atribute care fac diferenta intre esential si capriciu: calitate, versatilitate, durabilitate. Pastreaza doar modelele bine croite, care iti imbraca cel mai bine conformatia, avand astfel avantajul atemporalitatii. Nu va trebui sa renunti la ele niciodata in functie de tendinte, mai ales cand au culori accesibile. Va fi suficient sa adaugi din cand in cand cateva elemente proeminente, pentru varietate.

Evita ceea ce se numeste fast fashion – se demodeaza sau se deterioreaza usor, fortandu-te sa faci constant investitii. Oricat de frumoasa este acea rochie din vitrina, nu ceda tentatiei cand tesatura nu pare a rezista mai mult de cateva spalari. Consumerismul promoveaza moda rapida si ieftina, insa cumparatoarea are intotdeauna posibilitatea de a trece oferta prin filtrul personal.

Alege o paleta versatila

Paleta versatila
Paleta versatila

Fa-ti o lista cu piesele esentiale in culori usor de mixat, carora sa le adaugi in fiecare sezon cateva produse noi, pentru a le da savoare. Opteaza pentru alb, bejuri, gri, bleumarin, negru, kaki, tonuri pe care le vei combina infinit intre ele, dar si cu piese statement – cum sunt accentele si imprimeurile. Cromatica nu poate fi nici desueta, nici nepotrivita, complimentand toate trasaturile in egala masura.

Aceasta formula functioneaza tocmai pentru ca se bazeaza pe caracterul cameleonic al articolelor neutre, pe capacitatea lor de a se reinventa de la un moment la altul cu o simpla schimbare a accesoriilor. In general consideram de baza acea haina care merge purtata cu alte cinci, in stiluri diferite. Daca tinzi sa incarci colectia cu o paleta puternica, iti limitezi optiunile.

Armonia si echilibrul sunt definitorii. Minimalismul iti va permite oricand si exercitii de stil impresionante, in schimb excesul de accente te va lipsi de simplitatea sofisticata. Fa un exercitiu simplu. Inchide ochii si alege 10 umerase. Daca printre ele nu regasesti macar 2 lucruri care merg purtate impreuna, ai cumparat din impuls. Smart shoppingul te ajuta sa eviti dilemele vestimentare si haosul din dulap. Alege inteligent.

Respecta regula celor 5

5 piese din fiecare categorie
5 piese din fiecare categorie
  • 5 tricouri: alb, gri, negru, albastru, cu un imprimeu remarcabil. Le vei purta cu blugi si incaltari sport, dar vor arata la fel de bine cu o fusta conica sau un blazer.
  • 5 camasi: indispensabila la birou, ultrasic purtata cu blugi si ruj rosu. Ai nevoie de o camasa alba office si una masculina, o camasa cu dungi, una de blugi si o piesa parte peste parte.
  • 5 pantaloni: conici negri si bej, o pereche cu croi drept, culottes, un model din piele sau catifea pentru tinutele deosebite.
  • 5 fuste: o fusta creion, o piesa A-line si una clos, o fusta plisata si ceva cu un design deosebit – ce ai spune de modelul petrecut, inchis cu nasturi monograma? 
  • 5 pulovere: 3 malete (bej, gri, negru), un pulover supradimensionat cu anchior sau guler rulat, un cardigan fin din casmir.
  • 5 rochii: mica rochie neagra, o rochie conica si una evazata de zi, o rochie imprimata, o rochie deosebita.
  • 5 sacouri: ajustat, boyfriend, supradimensionat, cu umeri structurati, cu dungi sau carouri. 
  • 5 jachete: un mantou din lana, un treci, o geaca din piele, una denim, o parka.
  • 5 piese denim: blugi, fusta, geaca, salopeta, rochie. Sunt o stare de spirit si o declaratie de tinerete, improspatandu-ti stilul in orice sezon. 
  • 5 genti: o geanta shopper, o poseta clasica purtabila si la birou, un model sic in stil baguette, o piesa remarcabila pentru iesirile in oras, un plic pretios.

Adauga textura si condimenteaza

Pete de culoare si piese indraznete
Pete de culoare si piese indraznete

Vei construi pe un schelet simplu: o fusta creion si una evazata, pantaloni tigareta cu talie inalta, jeansi, un blazer structurat, eterna camasa alba cu croi masculin, cateva malete si topuri basic, rochii cu linii clasice, un mantou care se aseaza impecabil. Ai, insa, nevoie de sare si piper pentru a evita monotonia si repetitia. Ceea ce punem alaturi de piesele de baza ne diferentiaza.

Jerseurile sunt usor de abordat, dar nu suficiente.  Varietatea de tesaturi te ajuta sa descoperi alaturari interesante. Bumbac, stofa, piele, cateva piese pretioase din matase sau satin, dantela, broderii, aplicatii. Este cel mai usor mod de a eleva elementele simple. Puloverul lejer cu anchior va arata fabulos alaturi de o fusta cu paiete si cizme fronsate, aducand glamourul in tinutele urban casual. Este punctul in care iti personalizezi colectia capsula, rezultand combinatii inedite.

Disciplina nu inseamna sa te lipsesti complet de micile capricii si de articolele statement in favoarea interschimbabilelor. Piesele indraznete au rolul lor bine definit, trebuie doar sa dozezi corect proportiile incat sa nu ai mai mult de un punct de interes. Privitorul va putea remarca fiecare componenta a tinutei, pana la nucleu, nu doar partea speciala. De exemplu, adaugand tonurilor de pamant o esarfa cu imprimeu drept unic accent, cele doua segmente se pun reciproc in valoare, fara a rivaliza.

Avantajele conceptului

Eviti oboseala decizionala. Poate parea neimportant, insa toate aceste hotarari mai mici sau mai mari pe care trebuie sa le luam pe parcursul unei zile ne epuizeaza. Te-ai gandit vreodata cat petreci in fata dulapului intr-o luna? Aproximativ 12 ore, iti vor raspunde specialistii. Ai fi putut valorifica altfel timpul pierdut cu alegerea hainelor. Nu transforma o placere in sursa de stres. Totul trebuie sa fie simplu si firesc. Reinventeaza-te cu gesturi mici. Incepe prin a face ordine in dressing si vei simplifica procesul de alcatuire a unei tinute.

Iti definesti stilul vestimentar. Lucrand cu un segment bine definit, preferintele devin evidente. Vei contura un spatiu fizic si mental care sa te reprezinte deplin, personalitatea si pasiunile tale regasindu-se la fiecare pas. Primul pas spre a arata bine este sa identifici ce te face fericita. Dulapul-capsula contine strict articole pe care le indragesti si care ofera cea mai buna versiune a ta, indiferent de anotimp.  Scapa de achizitiile care nu te mai avantajează sau care nu exprima nimic despre purtatoare.

Ai intotdeauna un look stilat. Intr-o garderoba constient asamblata, toate piesele se potrivesc intre ele, astfel, din start sansele sa avem o tinuta armoniasa sunt mult mai mari. Poate parea amuzanta ideea de colectie modulara. Ei bine, chiar functioneaza. Piesele interschimbabile iti asigura tinute elegante si multifunctionale, gata in doar cateva minute. Vei arata mereu altfel fara a cheltui sume exorbitante. Secretul este sa te asiguri ca 80% din ceea ce detii poate indeplini atat rolul de nucleu, cat si de element de legatura si completare.

Te simti mai fericita in pielea ta. Moda poate deveni o frustrare atunci cand insisti sa porti ceva numai pentru ca este in trend, desi nu te avantajeaza. Continuand sa cumperi lucruri care nu te reprezinta si nu te pun in valoare, vei ajunge la blocaje ale stimei de sine. Dispozitia si postura ti se schimba atunci cand esti sigura pe ceea ce imbraci si pe avantajele pe care ti le aduce. Te regasesti in ce porti acum? Priveste fotografii si gandeste-te cat de mult iti place tinuta, stilul fiind o parte vitala din identitatea ta.

Obtii mai mult spatiu. Expunand piesele preferate dupa cateva reguli, pastrezi totul ordonat, fara haine si accesorii aruncate pretutindeni in fiecare dimineata. Renuntand la ceea ce nu porti niciodata, scapi de cutiile cu “junk” care incarca fiecare colt liber din casa. Nu te amagi. Daca nu ti-ai mai dorit sa le imbraci in ultimele 6 luni, timpul lor nu va veni niciodata. Un numar mai mic nu inseamna limitare, dimpotriva. E o provocare sa descoperi noi abordari.

Economisesti. Nu vei mai cumpara din impuls, doar pentru ca acel produs este la reducere sau l-ai vazut la bloggerita preferata. Trierea achizitiilor in functie de particularitatile conformatiei tale, de utilitatea acelor articole si rezistenta lor in timp, va duce la alegeri mai bune. Te vei bucura cu adevarat de fiecare lucru si vei scapa de sentimentul de vinovatie – nu te recompensa emotional cu ceva de care nu ai nevoie si nu aduce niciun plus de valoare garderobei tale.

Te ajuta sa apreciezi simplitatea. De foarte multe ori, alocam intregul buget doar hainelor deosebite, cu croieli avangardiste sau in culori vibrante. Desigur, au carisma si atrag atentia. Insa tocmai acest atribut de a fi imediat remarcate te va impiedica sa le porti des. In schimb, item-urile basic pot fi reinterpretate la infinit fara a parea aceleasi. Acel pulover cu paiete va face furori negresit. Nu vrei, insa, sa devina semnatura oricarei aparitii. Pe de alta parte, o camasa alba iti va completa o multime de lookuri interesante, in stiluri diferite.

Iti pune ordine in ganduri. Sa faci curat in sifonier iti simplifica existenta si iti da o stare de bine. Profita de zilele petrecute acasa pentru a rearanja totul cat mai eficient si placut privirii. Poti remarca cum ai evoluat de-a lungul timpului si te poti debarasa de orice nu este imperios necesar. Te va inspira sa fii creativ si sa pui ordine si in alte aspecte, de la un program prea incarcat la un colt de lucru lipsit de farmec si entuziasm.

 

Pin It