Imprimeurile dau savoare si consistenta garderobei. Monocromia este un exercitiu stilistic confortabil si lipsit de riscuri, fara a stimula insa notabil creativitatea. In contrast, jocurile de culori si grafismele iti permit sa-ti exprimi stilul, individualitatea si starea de spirit fara a folosi cuvinte.

“Moda este elementul important al existentei, este in aer si se schimba continuu, odata cu evenimentele epocii. In haine poti vedea cum se apropie o revolutie. Poti vedea si simti orice prin intermediul lor.” – spunea Diana Vreeland, transformand tesaturile in emotie, arta si curaj. Asemenea muzicii, vesmintele au puterea sa evoce anumite trairi si sa transceada platitudinea realitatii.

Imprimeuri florale

Fascinanta La Belle Epoque si creatorul francez Paul Poiret, un vizionar al emanciparii feminine, reformeaza siluetele, atitudinea si coloritul. Apar motive bogate si broderii inspirate din Orient, Africa, Rusia, moda fiind astfel legitimata drept expresie a abundentei culturale. Poiret se inspira din calatorii, pictura, teatru. Hainele sale vibreaza si atrag, aducand o explozie de culoare dupa recesiunea si sobrietatea razboiului.

O alta perioada semnificativa a fost decada miscarii hippie, caracterizata prin imprimeuri florale splendide, tesaturi fluide, idealism, multa culoare si lumina. Grafismele nu mai sunt simple desene, ci stare de spirit si manifest socio-cultural, transmitand mesaje impotriva represiunii. Estetica boema cucereste scena modei la nivel mondial. Materialele sunt imprimate cu flori traditionale, asemenea emblematicei crizanteme japoneze, sau contururi abstracte. Sunt in voga si efectele psihedelice, indraznete si neconventionale.

Bluza petrecuta cu imprimeu floral
Bluza petrecuta, cu imprimeu floral
rochie vintage
Rochie cu broderie
Rochie midi cu motive florale bun
Rochie midi cu motive florale
Rochie din sifon floral
Rochie din sifon floral
Rochie midi eleganta din satin imprimat
Rochie midi eleganta din satin imprimat

Printul animalier

In 1947, romanca Mitzah Bricard il inspira pe Christian Dior sa creeze celebra rochie panthere-jungle. Motivul animalier se va regasi adesea in garderoba controversatei si fascinantei sale muze si va deveni simbol al glamourului Hollywoodian. Turbanul leopard si bijuteriile somptuoase din fotografiile vremii dezvaluie extravaganta si farmecul inimitabil al Mitzei.

Dior transforma imprimeul in paradox, este maximalist si neutru in acelasi timp. Femei din lumea intreaga se lasa atrase de la traditionalism la spectaculos, hainele cu motive jungle permitandu-le metamorfoza de la ingenuu la exotic si senzual. De un magnetism incontestabil, aceste piese nu pot fi usor uitate.

Mitzah Bricard animal print
Mitzah Bricard animal print
Jacheta cu motive leopard
Jacheta cu motive leopard
Costum animal print
Costum animal print
Rochie animal print
Rochie animal print
Bluza din voal cu imprimeu
Bluza din voal cu imprimeu

Dungi

Cea dintai mentionare a dungilor apare in 1275, atunci cand un grup de calugari din ordinul Carmelit calatoreste din Palestina in Franta purtand vesminte albe cu dungi maro. Ulterior, imprimeul capata o conotatie negativa, fiind evitat sute de ani. Revine in atentie in timpul lui Napoleon cand, pentru a sarbatori cele 21 de victorii ale sale, apare bluza marinareasca. Mai tarziu Coco Chanel viziteaza coasta Bretaniei si se indragosteste de acest top confortabil, caruia ii dedica o intreaga colectie in 1917. Picasso si Sartre il poarta cu nonsalanta, iar Hollywood-ul e cucerit de dungile lui Marlon Brando, Audrey Hepburn si Brigitte Bardot. The Ramones le etaleaza sub rebelele lor jachete din piele si toata lumea isi doreste macar o piesa.

In anii ’70, coloratele dungi chevron propuse de casele Missoni si Sonia Rykiel sunt leitmotivul modei si fiecare femeie este innebunita sa detina cat mai multe articole imprimate. Apetenta designerilor pentru nautic este definitivata de faimosul parfum Le Male al lui Jean-Paul Gaultier, a carui sticla reprezenta un bust imbracat intr-o bluza cu dungi.

Rochie retro dungi chevron
Rochie retro dungi chevron
Rochie scurta cu dungi
Rochie scurta cu dungi
Ansamblu cu dungi marinaresti
Ansamblu cu dungi marinaresti
Pantaloni scurti cu imprimeu dungi
Pantaloni scurti cu imprimeu dungi
Costum cu dungi verticale
Costum cu dungi verticale
Rochie de zi cu print dungi
Rochie de zi cu print dungi

Carouri

Carourile isi incep ascensiunea cu miscarea Jacobita in 1745, scotienii purtand tartanul inclusiv la evenimente formale, ca semn al rebeliunii impotriva puterii. Cu o puternica incarcatura istorica, motivul s-a raspandit apoi in intreaga Europa si America de Nord – initial printre fermieri si muncitori, camasile fabricate din plaid fiind perfecte pentru activitatea afara.

In 1970 era punk si show-urile anarhiste ale lui Vivienne Westwood impun definitiv imprimeul ce avea sa fie reinterpretat asiduu in anii urmatori. Grunge, casual, office, elegant, formele sale nu cunosc limite. Paleta cromatica si grafica variata ii confera versatilitate si actualitate. Nu te poti plictisi niciodata, piesele in speta conferind garderobei consistenta si savoare.

Sacou elegant in carouri
Sacou elegant in carouri
Ioana Visanescu Sacou Carouri
Ioana Visanescu intr-un sacou POEMA cu carouri
Camasa cadrilata
Camasa cadrilata
Sacou Casual in Carouri
Sacou casual in carouri

Pin It