Reinventata in nenumarate stiluri de-a lungul anilor, “mica rochie neagra” este insasi definitia elegantei, innobiland garderoba si servind drept fundament pentru generatii intregi. Conceptul ia amploare odata cu aparitia in Vogue in 1926, cand legendara Coco Chanel isi prezinta creatia numita Ford-ul modei – o rochie simpla din crep, pana la genunchi, fara detalii inutile.

Glamour-ul nu mai putea caracteriza o tara devastata de razboi, iar clientele designerilor nu isi mai permiteau la fel de usor croieli elaborate din tesaturi pretioase. Austeritatea si melancolia specifice non-culorii si liniile curate o impun, astfel, in preferintele publicului feminin. Expansiunea sa sterge linia dintre clase, devenind accesibila deopotriva aristocratelor si frantuzoaicelor de rand.

Audrey Hepburn in Givenchy
Audrey Hepburn in Givenchy

Asortata cu iconicul sirag de perle si ruj rosu, devine un laitmotiv cu inflexiuni puternice in societate. Edith Piaf o gasea sublima pentru ca aparitiile ei sa nu distraga atentia de la voce. Givenchy o imbraca pe Audrey Hepburn pentru lung metrajul Mic dejun la Tiffany’s si femeile de pretutindeni viseaza sa repete splendida aparitie a fragilei actrite anglo-olandeze.

Yves Saint Laurent continua fascinatia pentru emblematica piesa – Catherine Deneuve are un rol memorabil in Frumoasa zilei purtand un model din catifea neagra, cu guler si mansete din matase frantuzeasca alba. Urmeaza o pleiada de nume celebre, de la Hollywood la figuri marcante ale vremii.

La petite robe noire, de la Mademoiselle la expresii actuale

Rochie scurta din piele intoarsa
Rochie scurta din piele intoarsa

Fina si luxurianta, pielea intoarsa investeste garderoba cu versatilitate si sofisticare. Anii ‘70 au o rezonanta aparte pentru acest material – de la industria filmului si muzica la lumea modei, cool-ul insemna velur. Designerii POEMA iti propun o rochie cu valoare estetica si confort deopotriva, nostalgia glam-ului vintage intalnind savoarea detaliilor moderne. Lungimea indrazneata, gulerul ridicat si volanul aplicat la baza fac din rochia neagra cambrata o alegere minunata pentru zilele capricioase de toamna.

Rochie conica cu guler ridicat
Rochie conica cu guler ridicat

In timp ce alte materiale deosebite sunt ostentative la birou, pielea intoarsa are o delicatete lipsita de extravaganta, adaptandu-se si unui mediu conservator. Rochia midi ajustata pe corp etaleaza o silueta armonioasa si expune discret gambele. Manecile lungi si gulerul mic tin de traditionalismul codului office, insa sunt “indulcite” si improspatate de textura distinsa. Moliciunea materialului exprima o senzualitate echilibrata.

Rochie cu peplum si nasturi aurii
Rochie cu peplum si nasturi aurii

Considerat apanajul designului arhitectural, peplumul poate fi domolit intr-o tinuta de zi prin alegerea unei tesaturi fluide. Devine, astfel, relaxat si mai putin intimidant, potrivindu-se si pentru o abordare tinereasca. Jocul se continua prin suprapunerea sa inedita peste o forma clos. Nasturii aurii si manecile cu manseta volan sunt detalii care amplifica estetica modelului, transformand un fundament in noutate.

Rochie evazata din tricot
Rochie evazata din tricot

Rochia tricotata este expresia stilistica predominanta in sezonul rece. Elasticitatea jerseului imbraca elegant torsul, ca apoi sa dea amploare si dinamica faldurilor generate de croiul evazat. Cromatica contribuie la supletea anatomiei, fiind un truc optic indelung utilizat. Este, asadar, o piesa esentiala a colectiei de rochii negre. Posibilitatile de accesorizare sunt infinite, actionand asemenea unui cameleon si acomodandu-se intre casual-office-elegant.

Rochie cambrata cu revere petrecute
Rochie cambrata cu revere petrecute

Rochia ajustata, cu revere parte peste parte, da o nota de rafinament clasicului la birou. Lungimea o face potrivita contextului si avantajeaza majoritatea conformatiilor. Betelia accentueaza fara efort talia, in timp ce reverele atrag atentia asupra decolteului expus exact atat cat trebuie. Optand pentru acest model, vei avea in garderoba o rochie care nu se va demoda niciodata. Daca nu doresti sa iti asumi riscuri sau timpul este limitat, mica rochie neagra te scoate din incurcatura de fiecare data.

Rochie midi cu nasturi si curea
Rochie midi cu nasturi si curea

Croiala evazata si-a castigat popularitatea imbinand dinamica formei lejere, care permite libertate de miscare, cu latura functionala. Rochia se imbraca usor, avand nasturi in fata, iar cureaua subtire indeplineste un rol estetic si permite mici ajustari. Partea superioara imprumuta acuratetea si aspectul corect al unei camasi. Fusta pe bie creeaza un volum moderat, contrastand flatant cu torsul ajustat. Manecile lungi si gulerul ascutit, ce ia locul unui decolteu, o fac ideala pentru toamna.

Rochie eleganta din tul
Rochie eleganta din tul

Tulul vorbeste despre glamour-ul serilor speciale. Delicat si eteric, coborat parca dintr-un taram de poveste, aceasta tesatura innobileaza designul rochiei si te transforma intr-o aparitie fermecatoare. Simplitatea liniei scoate in evidenta gratia materialului. Transparentele incita si fascineaza. Daca nu iti plac modelele incarcate, aceasta piesa are o eleganta fara varsta. Vei atrage negresit atentia la petrecere, primind nenumarate complimente.

Rochie din catifea cu maneci fantezie
Rochie din catifea cu maneci fantezie

Catifeaua este somptuoasa si senzuala, rochia aratand pretios si captand interesul in orice incapere. Detaliile cuceresc privitorul si incanta simturile. Sunt remarcabile decolteul adanc, braul fronsat, drapajul, manecile fantezie ample. Croiala curge firesc pe anatomia purtatoarei, dand o nota de rafinament aparitiei. Accesorizarea cu auriu evidentiaza latura sofisticata a tonului intunecat, sugerand mister si o pasiune pentru frumos.

Pin It